Denne artikkelen er skrevet på oppdrag for #EtVanligLiv.no og ble først publisert der.
Intervju med Hege Horsberg - Fakkeltog
Hege Horsberg er daglig leder i Fakkeltog - en uavhengig norsk organisasjon som jobber for å bedre fremtiden til folk som er drevet på flukt av krig.
15.01.2021
Alfa Sverdrup Sommersol - [email protected]
- Hvilket samfunnsproblem jobber dere for å løse?
Vi jobber for å bedre fremtiden til mennesker på flukt og vår visjon er å bidra til et normalt og verdig liv for disse menneskene.
- Vår oppgave er å sikre en rask og praktisk overgang fra et liv på flukt.
- Vi jobber for å realisere konkrete tiltak som bidrar til at inkludering går fort og smidig, gjennom blant annet informasjonsarbeid.
- Hvilken tilnærming har dere for å løse problemet?
- Vi jobber for å realisere konkrete tiltak som bidrar til at inkludering går fort og smidig, gjennom blant annet informasjonsarbeid, og i november så lanserer vi tjenesten "Give Info" som er en informasjonstjeneste der du som immigrant kan ringe inn å få svar på alt mulig på ditt eget språk. Vi ser at behovet for hjelp til å finne informasjon er enormt, og at konsekvensene av å ikke få tilgang på riktig informasjon er at folk tar beslutninger for sitt eget liv som får negative følger. Det ønsker vi å gjøre noe med.
Det sies at et helt gjennomsnittlig menneske tar 25.000 beslutninger i løpet av en helt vanlig dag, og da er det viktig at de store avgjørelsene blir tatt på riktig grunnlag.
- Hvordan finansierer dere løsningen?
Vi lanserer medlemsskap med en årlig avgift i tjenesten.
- Hvordan skalerer dere løsningen?
I første omgang så vil vi tilby informasjon på norsk, engelsk og arabisk, og hvis vi lykkes med målsettingene så vil vi:
- utvide med flere språk, dermed større målgruppe.
- starte opp i naboland
- Tilby flere tjenester som f.eks hjelp til søknadsskriving, møtestøtte, oversetting av dokumenter.
- I Hvordan måler dere effekten av arbeidet?
Det er alltid vanskelig å måle effekten av arbeidet, men vi har alltid tydelige kvantitative målsettinger som måler aktivitetsnivået, og kvalitative målsettinger som kan dokumenteres i konkrete individuelle måloppnåelse hos målgruppen.
I noen av tiltakene våre måler vi effekten i endringer i offentlig statistikk, som f.eks i prosjektet "#jegervalgt der vi jobbet for å øke valgdeltakelsen blant immigranter. (måles av SSB fra valg til valg)
- Hvis et selskap tar et standpunkt om samfunnsansvar, hva er råd nr. 1 de bør følge?
Gjør samfunnsansvaret til en integrert del av kjernevirksomheten! Tiltak som ikke har sammenheng med kjernen i virksomheten har en tendens til å dø ut over tid. Samfunnsansvaret skal være lønnsomt.
- Hva anser dere for å være det viktigste som er skjedd innen samfunnsansvar i Skandinavia det siste året?
Klima har i Norge gått fra å være en hygienefaktor til å oftere bli en integrert del av kjernevirksomheten.
- Hvilken endring ønsker dere å se innen samfunnsansvar i Skandinavia det kommende året?
Jeg ønsker å se at beslutningstagere i norsk næringsliv, inkludert sosiale entreprenører virkelig satser på å gjøre mangfold i rekruttering til en integrert del av sitt konkurransefortrinn, på samme måte som klimasaken nevnt over.
- Hva er de største fallgruvene når man starter med sosialt entreprenørskap?
Den største fallgruven er å ikke ha en personlig økonomisk plan som er realistisk, og som kan finansiere den frivillige innsatsen som er nødvendig for å holde ut inntil pengene kommer.
Den siste statistikken jeg har lest fra DNB markets påstår at 9/10 start-ups av alle slag dør innen 5 år.
- Hva er det mest nyttige rådet dere kan gi andre sosiale gründere?
Ha tydelige egne kriterier når dere starter et nytt prosjekt, en av de største fristelsene er å starte for mange ting samtidig.
Våre kriterier er som følger:
-
er det viktig nok?
-
er det riktig timing?
-
er vi de rette til å gjennomføre dette tiltaket? (eller kan andre gjøre det bedre)
-
kan det finansieres?
Takk for intervjuet!